+36 20 321 7819

Inzulin rezisztencia – kezelés: gyógyszerek

Az inzulin rezisztencia kezelésének súlyosabb esetekben fontos része a gyógyszeres kezelés, itt erről olvashat.

D-vitamin

Manapság egyre elterjedtebb nézet, hogy a D-vitamin nem is annyira vitamin, mint inkább hormon, és a szervezet számos szervrendszerének normális működéséhez elengedhetetlen. A neve mindazonáltal valószínűleg D-vitamin fog maradni, ha vitamin, ha nem… A lényeget tekintve a D-vitamin hiánya fokozza az inzulin rezisztencia tüneteit, sőt egyes vizsgálatokban a D-vitamin hiány rendezésével az inzulin rezisztencia mértéke is szinte teljesen rendeződött. Magyarországon ősz és tavasz között a lakosság 70%-a D-vitamin hiányos! Amennyiben a nyár végén kielégítőek a D-vitamin raktárak, elégséges napi 2000NE (Nemzetközi Egység) D-vitamin bevitele, igazolt D-vitamin hiány esetén az ajánlott napi dózis 4000NE.

Myo-inozitol

A myo-inozitol a természetben széles körben megtalálható molekula, mely legnagyobb mennyiségben gyümölcsökben, hüvelyesekben, olajos magvakban, gabonákban fordul elő. Az emberi szervezetben a vesék állítják elő és számos hormonális és egyéb jelátviteli mechanizmusban játszik alapvető szerepet. Az inzulinrezisztencia szempontjából a jelentőségét az adja, hogy a kellő inozitol koncentráció elengedhetetlen az inzulin vércukorszint-csökkentő hatásának az eléréséhez. A myo-inozitol javítja az inzulin-érzékenységet, csökkenti a zsírraktározást és csökkenti a szabad zsírsavak szintjét is.

Ma már tudjuk, hogy az inzulin rezisztenciában szenvedő pácienseknek az inozitol szintje alacsonyabb a normálisnál. A myo-inozitol szint normalizálásával a páciensek inzulin szintje csökkenni fog, javítva ezzel a petefészkek és a mellékvesék normális hormontermelését is. Önmagában myo-inozitol kezelésben részesülő pácienseknél csökken a vérnyomás, a koleszterin és a trigliceridek (egyes kóros vérzsírok) szintje, az inzulin és a vércukor értékek, ugyanakkor nem változik a testsúly vagy a derék/csípő hányados. A myoinozitol különösen jótékony lehet azokban az esetekben, amikor az egyéb gyógyszerek testsúly csökkentő hatása nem kívánatos, mert a páciens nem túlsúlyos. Érdekes megjegyezni, hogy az inzulin rezisztencia nem a túlsúlyosak betegsége, ma már az inzulin rezisztenciában szenvedő páciensek 25%-a sovány testalkatú!

Metformin

A metformin legfőbb hatása, hogy csökkenti a máj cukortermelését és a belekből a cukor felszívódását, így étkezés után a vércukorszint csak kisebb mértékben emelkedik, csökkentve ezzel a szervezet inzulinigényét, így normalizálva az inzulinszinteket. Ezen túl javítja a sejtek inzulin iránti érzékenységét is, emiatt adott mennyiségű inzulin nagyobb hatást tud kifejteni a célsejteken. A metformin étvágycsökkentő hatása bizonyos esetekben (túlsúlyos páciensek esetén) igen előnyös, máskor viszont (sovány páciensek esetében) igen veszélyes is lehet.

Jelen gyógyszernek sajnos gyakran találkozunk a nem kívánatos mellékhatásaival, ezért a céldózist (ami általában napi 1500-2000mg) érdemes fokozatosan megközelíteni, például úgy, hogy napi 500mg-al kezdünk, majd hetente óvatosan emeljük a dózist újabb 500mg-okkal, mivel így az esetek jelentős részében elkerülhetőek a kellemetlen mellékhatások. Rendelkezésre áll késleltetett felszívódású kiszerelés is, mely mellett valamivel ritkábbak a mellékhatások és az egész napi dózis bevehető egyben, este.

Meg kell említeni ugyanakkor, hogy a metformin az inzulin rezisztencia kezelésére Magyarországon hivatalosan nem, csak úgynevezett egyéni mérlegelés alapján használható. Ennek az az oka, hogy jelenleg nincs az inzulin rezisztencia diagnosztizálására olyan nemzetközileg elfogadott módszer és standard érték, mely segítségével az inzulin rezisztens betegeket objektív módon szelektálni lehetne. Így pedig lehetetlen egy olyan komoly, a gyógyszerbiztonsági intézetek kritériumait teljesítő tanulmány elkészítése, ami alapján a hivatalos javaslatok közé az inzulin rezisztencia is bekerülhetne. Többek közt a gyógyszer terhesség alatti javasolhatósága is ezért kérdéses. Mindazonáltal számtalan tanulmány igazolta már a metformin jótékony hatását inzulin rezisztenciában, így a szakirodalom alapján az egyik elsőként választandó szerként tartjuk számon komoly inzulin rezisztencia esetén.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Ha inzulin rezisztenciával küzd, vagy felmerül Önben ennek a gyanúja, IDE kattintva tud bejelentkezni a rendelésemre.