+36 20 321 7819

Napjainkban egyre nagyobb a császármetszések aránya, ezért gyakran találkozunk azzal az igénnyel, hogy egy várandós császármetszés után szeretne hüvelyen keresztül szülni. Az ACOG (Amerikai Szülészeti-nőgyógyászati Társaság) új irányelve ebben a kérdésben nyújt segítséget.

Mik nehezítik a császármetszés utáni sikeres hüvelyi szülést?

A császármetszés után hüvelyi szüléssel próbálkozók 60-80%-ánál sikerül a szülés természetes úton (VBAC, vaginal birth after cesarean).

Azok a tényezők, amelyek a siker útjában állhatnak a következők:

  • idős anyai életkor
  • emelkedett BMI (túlsúly, elhízás)
  • nagy születési súly (nagy magzat)
  • ha az előzetes császármetszés a méhnyak elégtelen tágulása miatt történt
Kiknek javasolható és kiknek ellenjavallt a császármetszés utáni hüvelyi szülés?

Az ACOG új irányelve szerint csak olyan intézményben javasolt a VBAC megpróbálása, ahol adott a lehetőség sürgősségi császármetszés elvégzésére. Ez itthon pusztán annyit jelent, hogy a BVAC megkísérlése nem javasolt az otthonszülés keretei közt, természetesen minden kórházban van lehetőség ilyen műtét elvégzésére.

Amikor arról döntünk, hogy valakinek javasolható-e a hüvelyi szülés császármetszés után, mindenképpen figyelembe kell vegyük az előzetes műtétek számát, azok típusát (milyen típusú császármetszése volt) és azok okait (miért történt császármetszés).

Az egy darab előzetes, úgynevezett cervicalis tranversalis (a 28. hét után történt császármetszések 99%-a ilyen) császármetszés után lévő várandósoknak nagy biztonsággal javasolható a hüvelyi szülés megkísérlése.

Nem javasolt viszont azon terheseknek, akiknél nagy a méhfal-szakadás veszélye, illetve azoknak, akiknek egyéb okból sem javasolt a hüvelyi szülés megkísérlése (például előlfekvő lepény esetén).

Ha megkíséreljük a VBAC-t, milyen speciális feltételei vannak?

Megengedhetőnek tartja az új ajánlás az epidurális fájdalomcsillapítás használatát is VBAC esetében, ami nagy segítség lehet a vajúdás alatt.

Amennyiben a szülés megindítása javasolt (például túlhordás esetén), szintén megkísérelhető a hüvelyi szülés, de a szülésindítás módszerei közül a prosztaglandin-származékok használata nem javasolt.

Összefoglalva tehát a császármetszés utáni hüvelyi szülés megkísérelhető, amennyiben a fenti feltételek adottak. Tekintettel a sikeres hüvelyi szülések magas arányára, egy biztonságos és jó módszernek tekinthető. Természetesen leginkább a több gyermeket tervező várandósoknál van ennek nagy jelentősége, hiszen egy harmadik, vagy negyedik császármetszés már mindenképpen fokozott kockázatokkal bír.

 

Forrás:https://www.medscape.com/viewarticle/888126

https://journals.lww.com/greenjournal/pages/results.aspx?txtkeywords=10.1097%2fAOG.0000000000002398

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.