+36 20 321 7819

40 éves kor felett bár a teherbeesés esélye csökken, de mindenképpen gondolni kell rá. Sokáig az volt a hivatalos szakmai ajánlás, hogy 40 éves kor felett nem javasolt hormonális fogamzásgátlási módszert alkalmazni, de ez már régen nincs így.  Emiatt fontos tisztán látni, hogy ebben a korban milyen fogamzásgátlási módszerek használhatóak biztonsággal.

A teherbeesés esélye 40 felett

Első körben tisztázzuk, hogy 40 éves kor felett szükséges-e egyáltalán a fogamzásgátlásra gondolni! Természetesen a teherbeesés esélye csökken ebben a korban, de korántsem nullára, 40 éves kor felett 1000 nőre nagyjából 26 szülés jut. Mivel ebben a korban már kevésbé tart az ember egy nem kívánt terhességtől, a 40 éves kor feletti spontán terhességek egyharmada nem kívánt terhesség.

Szintén fontos megemlíteni, hogy ebben a korban a terhességekkel kapcsolatos szövődmények, legyen szó a vetélésekről, a kromoszóma-rendellenességekről, a terhességi cukorbetegségről, a magasvérnyomásról vagy bármi egyébről, szintén jóval gyakoribbak.

Megállapítható tehát, hogy a fogamzásgátlásra 40 éves kor felett is gondolni kell, lássuk tehát, hogy kinek melyik módszer a legbiztonságosabb!

Egy fogamzásgátlónak két alapvető elvárással szemben kell megfelelnie:

 1. A lehető legkevesebb veszélye legyen. 40 éves kor felett, önmagában az életkor nem ellenjavallata egyetlen fogamzásgátlási módszernek sem, ugyanakkor több faktort is figyelembe kell venni, ha egy valóban biztonságos módszert szeretnénk.
 2. A lehető legjobban védjen a teherbeeséstől. Az egyes fogamzásgátlási módszerek természetesen a más hatásfokkal védenek a nem kívánt terhességektől. Ezt az alábbi ábra szemlélteti, ahol a bal oldalon a 100, ilyen módszert használó nő közül azok száma látható, akik a módszer ellenére teherbeestek. Így tehát az ábrán felülről lefelé haladva az egyre kevésbé hatékony módszereket találjuk.

 

 

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (“spirál”, IUD)

A réztartalmú (nem hormonális) eszközök

Ahogy a fenti ábrán is látható, a “spirál” az egyik leghatékonyabb fogamzásgátlási módszer. További előnye, hogy mivel nem tartalmaz hormont, igen kevés ellenjavallata van. Ezek csupán a fennálló terhesség (ez nem egy igazán meglepő ellenjavallat…), kismedencei gyulladás, kismedencei rákos folyamatok, illetve egyes anatómiai eltérések, mint például a méh egyes fejlődési rendellenességei. A felhelyezése egyszerű, a nőgyógyászati vizsgálóban könnyű szerrel kivitelezhető, mindössze néhány perc az egész. A felhelyezés során igen ritkák a szövődmények (a méh sérülése 0,1%-ban, kismedencei gyulladás 0-2%-ban fordul elő). Ezek rézbevonatú eszközök, a fogamzásgátló hatásukat is a réznek köszönhetik. Mellékhatásuk kevés, de egyes esetekben bővebb vérzéseket okozhatnak, ezért azon pácienseknek, akiknek a menstruációjuk erősebb, nem feltétlenül jó választás. A jelenleg forgalomban lévő spirálokat 5 évente javasolt cserélni.

A hormonális “spirál”

A méhen belüli eszközök másik csoportja a sárgatest hormonhoz hasonló vegyületet (levonorgestrel) tartalmazó készítmények. Ezen készítmények 5 évig hatásosak. Az előző csopotrtal ellentétben ezek csökkentik a menstruáció mennyiségét (az esetek 18%-ában teljesen el is mulasztják azt), így azon pácienseknek is jó választás, akik erős menstruációs vérzéssel bírnak. A hormontartalma miatt felmerül e kérdés, hogy az emlőrákok előfordulása gyakoribb lesz-e ilyen típusú fogamzásgátlás mellett. Ebben a témában számos megbízható, nagy esetszámú tanulmány készült. Ezek alapján az emlőrák kialakulásának a kockázata egyáltalán nem, vagy csak minimálisan növekszik a hormonális “spirált” használó nők körében. Mindazonáltal azon pácienseknek, akiknek az előzményében az emlő rákos folyamata szerepel, nem ajánljuk ezt a módszert.

A csak sárgatest hormon tartalmú készítmények

Ezeket a készítményeket szisztémás készítményeknek is nevezzük, mivel itt a készítmény hormontartalma felszívódik a vérkeringésbe, így a szervezete egészéhez eljut. Azon 40 év feletti hölgyeknek, akiknél az ösztrogénbevitel túlzott kockázatot jelentene a trombóziskockázat miatt (dohányzók, túlsúlyosak, cukorbetegek, magasvérnyomás betegségben szenvedők, stb) ideális választás lehet ez a csoport. Az ellenjavallati kör itt is szűk, csupán az emlőrákos előzmény az egyetlen teljes ellenjavallat, mivel a trombóziskockázat normális vérnyomás mellett nem emelkedik. Ezen készítmények is csökkentik a menzesz mennyiségét, sokszor annak teljes megszűnését okozzák. Ezen készítmények esetében jelen tudásunk szerint érezhetően csökken a méhnyálkahártya- és a petefészekrák kialakulásának a kockázata.

Bőr alá helyezett implantátum

Ezeket a készítményeket egy gyors mozdulattal lehet bejuttatni a bőr alá, a kivételük valamivel kellemetlenebb, ekkor egy apró metszést kell ejteni a bőrön, hogy ki tudjuk szedni. Az egyetlen gyakori probléma velük az, hogy relatíve gyakran, az esetek 25%-ban okoznak enyhe, de rendellenes vérzéseket.

Injekció

Azt a készítményt 3 havonta kell beadatni, ami egyben a leggyakoribb problémát is jelenti, hiszen sokszor elfelejtődik, késik a beadás, így a hatásossága is csökken és gyakrabban jelennek meg rendellenes vérzések is. Az egyetlen komoly mellékhatása a csöntsűrűség csökkentése tartós használat esetén. Emiatt a sok évnyi használattól érdemes eltekinteni, de pár évig biztonsággal használható, a készítmény abbahagyása után a csöntsűrűség is hamar normalizálódik.

Tabletta

A csak sárgatest hormont tartalmazó tabletta ideális választás lehet azon hölgyekben, akik egyszerű, bármikor abbahagyható és ösztrogén-mentes készítményt keresnek. Érdemes a szedésére fokozottan figyelni, a nap ugyanazon szakában (este) bevenni a tablettát, mert itt jóval nagyobb a terhesség esélye egy elfelejtett tabletta után, mint a kombinált (ösztrogént és sárgatest hormont is tartalmazó) fogamzásgátló gyógyszerek esetén.

Kombinált (ösztrogén és sárgatest hormont is tartalmazó) készítmények

Ezen készítményeknek számos előnye van, legyen szó a ciklus rendezéséről, a fájdalmas menstruáció megszűntetéséről, az esetleges menopauzális hormonszint-csökkenés ellensúlyozásáról, a kedélyállapot javításáról, stb. Ugyanakkor a legveszélyesebb csoport is egyben, leginkább  trombóziskockázat növekedése miatt. 10.000 nő közül, akik nem használnak ilyen készítményeket, 4-5 kap trombózist, míg 10.000 olyan nő közül, akik használnak, 8-10! Emiatt minden olyan betegség vagy állapot, ami önmagában is fokozza a trombózishajlamot, ezen készítmények ellenjavallatát képezi. Ezek a következők:

 • dohányzás
 • elhízás
 • magasvérnyomás
 • cukorbetegség
 • szív-érrendszeri megbetegedések

Persze minden viszonyítás kérdése, érdemes megemlíteni, hogy egy átlagos terhesség és szoptatási időszak alatt nagyobb a trombóziskockázat, mint egy kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő, egyébként egészséges nő esetében.

Akik emellett a csoport mellett döntenek, választhatnak naponta szedhető tabletta, hetente felhelyezett tapasz és havonta behelyezett hüvelygyűrű között. Ezen típusok veszélyei egyenrangúak, a felhasználás módja az, amiben a leginkább különböznek. A leggyakoribb negatívumok is ebből erednek. A tablettát naponta szedni kell, a tapasz látszik a strandon, a gyűrű pedig idegentest érzést vagy bővebb hüvelyi folyást okozhat.

A méhnyálkahártya- és petefészekrák előfordulása ellen ezen készítmények is védő hatást fejtenek ki. Egy friss tanulmány szerint bármilyen eredetű rákos folyamat előfordulása 12%-al, míg a nőgyógyászati rákos folyamatok 29%-al kevesebbszer fordultak elő kombinált hormonális fogamzásgátlót használó nőknél.

Az emlőrákok előfordulási gyakoriságát egyes tanulmányok szerint nem emelik, mások szerint is csupán minimálisan. Meg kell ugyanakkor említeni, hogy egyes tanulmányok a méhnyakrák előfordulásának a fokozódását találták kombinált készítményeket szedők körében. Ezért (is) kiemelkedően fontos a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat ezekben az esetekben (is).

Most, hogy láttuk a potenciális káros hatásokat, foglaljuk össze a kombinált hormonális fogamzásgátlók előnyeit is 40 éves kor felett:

 • rendellenes vérzések megszűntetése
 • menstruációs fájdalom csökkentése
 • az erős menstruáció csökkentése
 • hőhullámok csökkentése
 • védő hatás a csontritkulással szemben
 • védő hatás a petefészek és méhnyálkahártya eredetű rákos folyamatokkal szemben
 • a perimenopauzában időnként megjelenő pattanások eltűntetése

Egyéb fogamzásgátlási megoldások

Sterilizáció

A petevezetők műtéti úton történő “átvágása” egy gyakran alkalmazott módszer azok körében, akik már biztosan nem akarnak gyermeket szülni. A hátránya természetesen maga a műtét, de ez egy rövid, kevés szövődménnyel bíró rutin beavatkozás, a fogamzásgátlási hatása pedig egy életre szól. Napjainkban már elérhető a férfiak műtétes sterilizálása is.

Sürgősségi fogamzásgátlás

Az “esemény utáni tabletták” ellenjavallatok hiányában biztonsággal használhatóak 40 éves kor felett is. Két típusuk létezik, az egyiket 3, míg a másikat 5 napon belül kell bevenni. Kevesen tudják, de sürgősségi fogamzásgátlásra 5 napon belül használható a réz tartalmú “spirál” is, ennek a nagy előnye természetesen az, hogy a felhelyezés után további 5 évre meg van oldva a fogamzásgátlás.

Meddig szükséges a fogamzásgátlás, mikor térjünk át a hormonpótlásra?

A régi irányelv, mely szerint 40 éves kor felett nem szabad hormonális fogamzásgátlást alkalmazni már olyannyira a múlté, hogy az összes, a témával foglalkozó amerikai tudományos társaság (The Centers for Disease Control and Prevention, American College of Obstetricians and Gynecologists, és a The North American Menopause Society) szerint a fogamzásgátlás a menopauza beálltáig szükséges, ekkor pedig azonnal folytatható hormonpótlással, természetesen a megfelelő feltételek teljesülése esetén. A menopauza beállta sokféleképpen megközelíthető, a legáltalánosabban elfogadott ajánlás alapján akkor következik be, amikor eltelik egy év az utolsó menstruáció után. Természetesen ez például hormonális fogamzásgátló szedése mellett nem egy megbízható paraméter, hiszen a gyógyszer miatt akkor is lesz menstruáció, ha anélkül már nem lenne. Ilyenkor az 55 éves kort vesszük alapul, ez a hormonális fogamzásgátló szedésének a felső határa. 55 éves kor felett jön szóba a hormonpótlásra való átállás, amennyiben ennek a feltételei adottak. A másik lehetőség a hormonális vérvétel, itt az FSH nevű hormon 30 feletti értéke esetén beszélünk menopauzáról. Természetesen hormonális fogamzásgátlás mellett erre sem tudunk hagyatkozni, hiszen a bevitt hormonok alapvetően befolyásolják az FSH szintet. Kombinált hormonális fogamzásgátló szedése esetén legalább 14 napnak el kell telnie az utolsó tabletta bevétele után, hogy értékelhető legyen az FSH szint.

 

Összességében elmondható tehát, hogy 40 éves kor felett is foglalkoznunk kell a fogamzásgátlással, a megfelelő módszer kiválasztása komoly körültekintést igényel, de ha a sikerül, akkor egy megbízható és biztonságos fogamzásgátlási módszer a legjobb választás. Ez természetesen mindig egyénre szabott kell, hogy legyen, minden páciensnek mások az igényei, ahogy mindegyik módszernek mások a veszélyei és az előnyei is. A jó megoldást csak ezek mérlegelésével tudjuk kiválasztani.

 

Forrás: medscape

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.