+36 20 321 7819

Számos megkérdőjelezhető praktika (több gyümölcs és zöldség fogyasztása, szex előtti fürdés, stb) után a Nature folyóiratban publikált kutatás alapján úgy tűnik, a baba neme nem sokban fog függeni a szex előtti rituáléktól, ugyanakkor egy ősi vírus alapjaiban befolyásolhatja azt!

Jelen kutatás során azt találták, hogy egerekben, és feltehetően emberekben is egy ősi vírus épült be az X kromoszóbába, nagyjából másfél millió évvel ezelőtt.

A vírus egy része egy metil csoportot köt a DNS adenin alkotóeleméhez, ezzel kikapcsolva az adott gént. A kutatók azt találták, hogy amennyiben ennek a csoportnak a szintje normális, egyenlő arányban születnek fiúk és lányok. Amennyiben viszont emelkedett a szintje, az X kromoszóma “kikapcsolása” miatt kétszer akkor a valószínüsége annak, hogy fiúk szülessenek.

A hasonló ősi vírus-maradványok meglehetősen gyakoriak az emlősök genetikai állományában, ugyanakkor az esetek jelentős részében nem aktívak. A jelen vírust az embrión kívül csupán idegsejtekben és tumorsejtekben tudták eddig kimutatni. Tekintettel arra, hogy a vírus hatásának kikapcsolására a kutatók szerint reális az esély, a rákkutatásban ennek az új felfedezésnek komoly szerepe lehet a jövőben.

 

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.