+36 20 321 7819

A nők számára már nagyon régen elérhető a fogamzásgátló készítmények széles palettája. A férfiak számára ugyanakkor az óvszer használatán és a vasectomián kívül (ez utóbbi az esetek többségében végleges megoldás) nem volt eddig választási lehetőség. Minden remény szerint azonban hamarosan elérhető lesz férfiak számára is egy új, visszafordítható fogamzásgátlási eljárás.
A Vasalgel névre keresztelt anyagot az ondóvezetékbe fecskendezik. Ez egy gél állagú készítmény, amely az ondóvezetékhez tapad, és csak a folyadékot engedi át, a nagyobb molekulákat viszont, mint például a spermiumok, nem.
Az eddigi állatkísérletek teljes sikerrel zárultak, a készítmény megbízhatóan működik. A vizsgált patkányok ejaculátumában a gél befecskendezése után egy évig nem volt spermium. Csupán egy kivétel akadt, ennek a patkánynak az ejakulátumából még egy rövidi igeig kimutathatóak voltak a spermiumok, majd innen is eltűntek.
A technika igazi újdonsága a visszafordíthatósága. A gélt egyszerűen ki lehet mosni az ondóvezetékből, és ezután azonnal visszatér a fogamzóképesség.
Az emberen végzett vizgsálatokat 2016 második felére tervezik, és amennyiben ezek is hasonló sikerrel zárulnak, pár éven belül már elérhető lesz ez az új fogamzásgátlási eljárás.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.