+36 20 321 7819

Az utolsó menstruáció, illetve a korai ultrahang vizsgálatok által meghatározott terminus napján a várandós hölgyek mindössze 5%-ánál indul be a szülés. A szülések jelentős része a 38-39. héten zajlik le. Mostanáig pár alig használható, közvetett jelen kívül, mint például a nyákdugó távozása vagy a méh lejjebb ereszkedése, nem igazán tudtunk miből következtetni a szülés várható időpontjára.

Hüvelyi ultrahangvizsgálat során a méhnyak hossza precízen mérhető. Ezt ma már több szakmai ajánlás alapján használjuk is – például a 24. terhességi héten – a koraszülés várható kockázatának az előre jelzésére. Az elmúlt években a terhesség utolsó heteiben a méhnyak hosszának és a szülés idejének a kapcsolatát több külföldi intézet is vizsgálni kezdte.

2015 októberében publikálták a nápolyi Federico II Orvostudományi Egyetem orvosai által készített tanulmányt, amely az eddigi kutatások eredményeit összegezte. Ennek alapján a terhesség utolsó heteiben a méhnyak hosszából lehet (természetesen nem napra pontosan) a szülés beindulásának időpontjára következtetni. Így a 30 mm-nél hosszabb méhnyak esetén 50%-nál kisebb az esélye annak, hogy a szülés egy héten belül meginduljon, míg az egy héten belüli szülésre a 10 mm hosszúságú méhnyak esetén 85%-ban van esély.

 

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.