+36 20 321 7819

Manapság elég sok fura ötlettel találkozik az ember, melyek többsége nem éri el azt az ingerküszöböt, hogy utána olvassunk. A minap olvastam egy véleményt arról, hogy miért is jó, ha megesszük a placentát. E szerint a vélemény szerint gyakorlatilag mindenre jó a méhlepény elfogyasztása szülés után. Táplál, tele van hasznos ásványi anyagokkal, vitaminokkal és hormonokkal. Az, hogy tápláló, eléggé magától értetődik, valóban tartalmaz relatíve sok vasat, a vitamin tartalma enyhén szólva nincs a csúcson (leginkább B12 vitamin van benne), a hormonháztartás ilyetén formán történő “rendezése” viszont egyértelműen felkeltette az érdeklődésemet…Kicsit utánanézve, még egy szakácskönyvet is találtam az Amazon.com-on, melyben 25 különféle elkészítési technikát olvashatnak az érdeklődők.

A méhlepény valóban (többek között) hormontermelő szerv, ezért értelemszerűen vannak benne hormonok, de ezen hormonok felszívódása a bélrendszeren keresztül már korántsem ennyire egyértelmű. Arról nem is beszélve, hogy a szülés utáni időszakban a szervezet ismét visszatér a saját hormonális egyensúlyába, és semmi okunk sincs azt feltételezni, hogy ilyenkor a méhlepényben lévő hormonoknak (amik természetesen a terhesség fenntartását hivatottak szolgálni) bármi nemű előnyük lenne ebben a visszaalakulásban.

Marad tehát az az érv, hogy az emlősállatok is megeszik a méhlepényüket. Természetesen, hiszen ez kiváló tápanyag forrás. Magyarul, ha valakinek van mit ennie és nem éhezik, ne egye meg a méhlepényét…

Ebben a témában számos kutatás született, melyek közül a komolyabbak semmiféle előnyös hatást nem tudtak igazolni. Természetesen itt is vannak igen komolytalan, “brit tudósok” típusú “kutatási” eredmények, de ezekkel úgy gondolom nem érdemes foglalkozni sem ebben a témában, sem mással kapcsolatban.

Végszónak legyen itt az angliai Royal College of Obstetricians and Gynaecologists hivatalos állásfoglalása, mely azt mondja ki (nem meglepő módon), hogy a méhlepény elfogyasztásának semmilyen előnye nincs. Tehát maradjunk abban, hogy akinek ízlik, fogyassza egészséggel, de csupán a gasztronómiai élvezetek miatt.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.