+36 20 321 7819

Március 24-én megjelent a hazai szakmai ajánlás végre a szoptatós és a terhességet tervező hölgyek Covid elleni védőoltásával kapcsolatban. A várandó hölgyeknek a hazai ajánlással kapcsolatos friss információkat ide kattintva tudja elolvasni, a terhesség alatti hartmadik oltással kapcsolatos információkért kattintson ide. A friss ajánlásban végre a szoptató és a terhességet tervező hölgyek számára is megjelent a hazai szabályozás, javaslat. A friss ajánlást a Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozata adta ki. A leírtak megegyeznek a már ismert nemzetközi javaslatokkal.

Covid elleni védőoltás szoptatás alatt

Jelenleg sajnos érdemi kutatási eredményeink nincsenek a szoptatás alatti Covid elleni védőoltás biztonságosságáról, ezért nem tudjuk, hogy biztonsággal adhatóak-e, befolyásolják-e a tejtermelést és kiválasztódást, illetve hogy milyen hatással vannak a csecsemőre. Mivel a jelenleg forgalomban lévő vakcinák nem replikálódó vakcinák (tehát nem képesek szaporodni a sejtekben), és azt már pontosan tudjuk, hogy az egyéb, nem replikálódó vakcinák biztonsággal adhatóak szoptatás alatt, ezért úgy gondoljuk, hogy a Covid elleni védőoltás is biztonsággal adható szoptatás alatt. Összességében kijelenthetjük, hogy bár nincs elegendő adat, de jelen tudásunk szerint a betegség kockázatai nagyságrendekkel meghaladják az oltás lehetséges kockázatait, ezért a szoptató nők oltása engedélyezett és támogatható.

Covid elleni oltás terhességet tervező nőknek

Az állatkísérletek eredményei alapján Pfeizer és a Moderna vakcinák nem jelentenek kockázatot, ha terhesség előtt adják be, semmilyen ilyen kockázati tényezőre nem derült fény az állatkísérletek kapcsán. Mivel jelen tudásunk szerint terhesség alatt is biztonsággal adható a vakcina, ezért a terhességet tervező nők is megkaphatják a védőoltást. Jelenleg i tudásunk alapján a Covid elleni oltás nem befolyásolja a termékenységet. Az oltás előtt terhességi teszt végzése sem javasolt. Az oltás után pedig nem szükséges várni a terherbeeséssel.

Dr. Kelemen Csaba
Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.