+36 20 321 7819

Eddig is tudtuk, hogy a COVID-19 elleni védőoltások alkalmazása terhesség alatt javasolt, ez a legjobb módja annak, hogy megvédje magát a COVID-19 ismert kockázatai ellen a terhesség alatt. Eddig is ismert volt, hogy az első két oltás terhesség alatt biztonsággal beadható és javasolt is. De mi a helyzet a harmadik, emlékeztető oltással terhesség alatt? Bár hazai ajánlás még nincs, de az elmúlt időszakban megszületett az amerikai és az angol hivatalos ajánlás a témában. 

Amennyiben a terhességi alatti COVID oltás általános előnyeiről és hátrányairól szeretne olvasni, kattintson ide. A szoptató és terhességet tervező hölgyeknek COVID oltásával kapcsolatos bővebb információkat ide kattintva talál.

Frissítés! (2021.11.22.) – Megjelent a hazai ajánlás is!

A hazai ajánlás alapvetően megyegyezik az amerikai javaslattal, miszerint a harmadik, emlékeztető oltást terhesség alatt is javasolt beadatni. A harmadik oltás mRNS vakcinával javasolt a hazai ajánlás alapján is, ha az első kettő is mRNS volt, akkor ugyanolyan típusú oltóanyaggal. Eddig ez az ajánlás megegyezik az amerikai ajánlásokkal, de egy különbség most is van, ahogy az eddigi hazai ajánlásokban, itt is a 12-35. hét közötti időszakot jelölik meg, mint az oltás beadására javasolt időintervallum. Ez a megszorítás inkább hazai gyakorlatnak tűnik egyelőre, a nemzetközi szakirodalom továbbra sem javasol ilyet. Ami legyünk őszinték, kicsit érthetetlen javaslat is, hiszen a másik oldalról viszont a hazai ajánlás szerint sem kell várni például a teherbeeséssel oltás után, illetve nem indokolt a terhességi teszt elvégzése az oltás előtt.

Fontos! A hazai ajánlás alapján egy külön beleegyező nyilatkozatot kell magával vinnie az oltásra, ezt ide kattintva tudja letölteni.

Mit mond az amerikai ajánlás?

Az ACOG (Amerikai szülészeti és Nőgyógyászati Társaság) új (2021 október elsején megjelent) protokollja szerint terhesség alatt a COVID-19 fertőzés által okozott súlyos lefutású betegség és a csökkenő immunitás miatt javasolt a várandósok harmadik, emlékeztető oltásának a beadása. Az emlékeztető oltást azon várandósoknak javasolják, akik több, mint 6 hónapja kapták meg a második oltásukat. Szintén fontos, hogy ez az ajánlás csak azon terhesekre vonatkozik, akiknek mindkét első oltásuk Pfeizer volt és a harmadik oltás tekintetében is Pfeizert javasolnak. Annak, hogy a második oltást még terhesség előtt, vagy már az alatt kapták meg, nincs jelentősége.

Mit mond az angol ajánlás?

A JCVI (Oltási és Immunizációs Bizottság) 2021 szeptember 14-én bejelentette, hogy a harmadik, emlékeztető oltást várandósoknak csak a következő esetekben javasolja:

  • a terhes egészségügyi vagy szociális dolgozó
  • akik egyéb egészségügyi állapotuk miatt fokozott rizikócsoportba tartoznak (légzőszervi, máj, lép, vese vagy idegrendszeri krónikus betegségben szenvednek, cukorbetegek vagy súlyosan elhízottak)
  • immunszuprimáltak

Arra kérdésre, hogy a JCVI miért nem javasolja a terhes nők rutinszerű, harmadik oltását, ezt a választ adták: Angliában a legtöbb fiatal felnőtt csak nyár végén vagy kora ősszel kapta meg a második COVID-19 vakcina adagját, az emlékeztető oltás előnyeit ebben a csoportban egy későbbi időpontban mérlegelik, amikor több információ áll rendelkezésre. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb, egészséges egyének erősebb, a vakcina által kiváltott immunválaszt generálnak az elsődleges oltás során, mint az idősebbek. Amíg más bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, előfordulhat, hogy az emlékeztető oltásra ebben a populációban a közeljövőben nincs szükség.

A JCVI felülvizsgálja az adatokat, amint megjelennek, és a megfelelő időpontban további tanácsokat fontolgat a fiatalabb felnőtt korcsoportok, a 12-16 éves gyermekek és a terhes nők emlékeztető oltásaival kapcsolatban.

Adassuk be vagy sem a terhesség alatti harmadik oltást?

A fent leírtakból azt láthatjuk, hogy minden bizonnyal azok döntenek jól, akik beadatják maguknak az emlékeztető oltást terhesség alatt, ha a második oltás után legalább 6 hónap eltelt. Az angol ajánlás esetében fontos szem előtt tartani, hogy ott később kezdődött a középkorú és fiatal populáció oltása, így ott még alig vannak olyan terhesek, akik amúgy egészségesek (nem szenvednek érdemi krónikus betegségben) és már több, mint 6 hónapja kapták meg a második oltásukat.

 

Forrás: ACOG ajánlás, JVCI ajánlás

A hazai ajánlást ide kattintva tudja letölteni.

Dr. Kelemen Csaba
Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.