+36 20 321 7819

Sajnos egy új, eddig kevéssé ismert vírusfertőzés van terjedőben, mely komoly terhesség alatti szövődményeket okozhat. A Zika vírus egy, jelenleg főleg dél-Amerikában előforduló kórokozó, mely nem terheseknél nem okoz komoly megbetegedést, de amennyiben a fertőzést terhesség alatt kapja el egy várandós, nagy a valószínűsége, hogy fejlődési rendellenességgel kell számoljunk. Ez jelen tudásunk szerint leginkább kisfejűséget (microcephaliát) okozhat. Egyelőre nincs elegendő bizonyíték az egyértelmű ok-okozati összefüggés megállapításához, de sajnos az eddigi tapasztalatok ebbe az irányba mutatnak.
Bár egyelőre Európában csak egy-két esetről tudunk, a fetőzés sajnos világszerte terjed. A vírust hordozó szúnyogok (ún Tigris-szúnyogok) viszont szerencsére Magyarországon igen kis számban fordulnak elő, így egy komolyabb hazai járványtól nem kell tartanunk.
A héten megjelent Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (American College of Obstetricians and Gynecologists) és az Amerikai Betegség Kontroll és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) közös irányelve a Zika vírus-fertőzéssel kapcsolatban terhes asszonyok számára, mely eredeti nyelven itt olvasható. Ebben egyrészt minden várandósnak azt tanácsolják, hogy ne utazzon a fertőzött területekre. A jelenleg érintett országok ezen a térképen láthatóak.

Zikawm

 

Amennyiben ez nem elkerülhető, használjanak szúnyogriasztó készítményeket, melyek közül a DEET, picaridin, és az IR3535 hatóanyagtartalmúak terhesség alatt is biztonsággal alkalmazhatóak.
Amennyiben valaki a fertőzött területeken járt, és tünetei vannak, a vírus szerológiai vizgsálata javasolt. Amennyiben tünetmentes, szoros magzati ultrahangkontrollt ír elő az irányelv. Amennyiben láz jelentkezik, lázcsillapításra acetaminofen hatóanyagtartalmú készítmény javasolt. Mindenképpen kerülendő az Aspirin, illetve egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő vegyület, milvel a tünetek megegyezhetnek a Dengue fetőzéssel (amellyel szintén az említett területek fertőzöttek), ami belső vérzéseket okozhat. Sajnos jelenleg védőoltás, vagy specifikus kezelés a Zika vírus ellen nem áll rendelkezésre.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.