+36 20 321 7819

A terhes nők több, mint egyharmada szenved vashiányban, ami miatt nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk olyan pajzsmirigy-működés zavar, amely többek között vetéléshez, koraszüléshez, vagy a magzat nem megfelelő szellemi fejlődéséhez vezethet. Ezt a kutatási eredményt a múlt héten publikálták belga kutatóorvosok a European Journal of Endocrinology című folyóiratban.

2000 várandós nő vizsgálata után azt találták, hogy 35%-uk szenvedett vashiányban a terhesség első harmadában, ez pedig az autoimmun pajzsmirigy betegségek kockázatát 50%-al emelte! Ez az első olyan vizsgálat, amely a terhesség alatti vashiányos állapot és a kóros pajzsmirigy funkciók közötti összefüggésre mutat rá.

Mivel a terhesség alatti kóros pajzsmirigy funkciók számos kockázatot rejtenek magukban (a terhesség alatti pajzsmirigy működés-zavarokról bővebben ide kattintva olvashat), igen fontos ezen eltérések lehetőség szerinti megelőzése. Jelen tanulány egy olyan kórállapot (vashiány) fontosságára hívja fel a figyelmet, aminek a kiküszöbölésével egy fontos kockázati tényeztőtől szabadulhatunk meg a terhesség alatt. A mikéntje pedig természetesen nagyon egyszerű. Lehetőség szerint már teherbeesés előtt el kell kezdeni a vasban bő táplálkozást, vagy szükség esetén a vaspótlást, melyre számos, akár recept nélkül is kapható készítmény elérhető a patikákban. Amennyiben kívácsi rá, hogy Ön vashiányos-e, ezt egy egyszerű vérvizsgálattal bármikor megtudhatja.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.