+36 20 321 7819

Január utolsó hete a méhnyakrák megelőzésének a hete világszerte. Ebből az apropóból szeretném most összefoglalni ezen betegség megelőzésének a lehetőségeit.

A méhnyakrák megelőzésének két formája ismert:

  • az úgynevezett rákmegelőző állapotok időben történő felismerése és kezelése, megelőzve ezzel a valódi rákos folyamatok kialakulását
  • a rákmegelőző állapotok megelőzése

Az első lehetőség a rendszeres (a magyar szakmai javastak alapján évente történő) méhnyakrák-szűrést illetve a HPV szűrést jelenti. A kellő időben kiszűrt rákmegelőző állapotok kezelhetők, így teljes gyógyulás érhető el. Fontos megjegyezni, hogy jelenleg egyetlen HPV elleni védőoltás sem véd az összes méhnyakrákot okozó HPV törzs ellen, így a rendszeres szűrés azon hölgyek számára is javasolt, akik megkapták a védőoltást.

A rákmegelőző állapotok kialakulásának a megelőzésére több lehetőség is van:

  • A HPV fertőzés esélyének a csökkentése.

Sajnos Ez egy korántsem egyszerű feladat. Jelen tudásunk szerint a Humán Papilloma Vírus, amely a méhynakrákok kialakulásában döntő szerepet játszik, bőr-bőr kontaktuson keresztül terjed. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a klasszikus értelemben vett szexuális együttlét során fertőződhet meg valaki, hanem ez megtörténhet a nemi szervek és a kéz bőrének találkozásakor, a nemi szervek egymáshoz érintésekor is. Szintén ez a helyzet nem csak a hüvelyi, de az anális és az orális együttlétek alkalmával is. Természetesen csökkenthető a HPV fertőzés esélye a szexuális partnerek számának mérséklésével, illetve olyan partnerek választásával, akik kevesebb partnerrel voltak addig. Férfiaknál jóval kisebb a HPV fertőzés esélye, amennyiben körülmetélésen átestek.

  • Óvszer használata

Amennyiben minden együttlét óveszeres védekezéssel történik, a HPV fertőzés kockázata 70%-al csökken. Azért nem 100%-al, mert az óvszer nem fedi le az összes potenciálisan fertőző területet, mint például a bőrt vagy a végbélnyílás környékét.

  • Dohányzás abbahagyása

A nem dohányzók körében mérhetően alacsonyabb a méhnyak rosszindulatú elváltozásainak a száma.

  • HPV elleni védőoltás

Mindegyik HPV elleni védőoltás véd a 16-os és a 18-as típusok ellen, amik a leggyakoribb okozói a méhnyak rosszindulatú elváltozásainak. Fontos megjegyezni, hogy egy védőoltásról van szó, amely csak az új fertőzések ellen véd, illetve azt is, hogy egyik oltás sem véd az összes HPV típus ellen, így a már beoltottaknak is mindenképpen javasolt a rendszeres méhnyakrák-szűrésen való megjelenés. Az Amerikai Rák Társaság (The American Cancer Society) ajánlása alapján minden 11-12 éves lánynak javasolt a védőoltás beadása. Amennyiben már idősebb, de még nem kapott oltást, 19 éves korig mindenképpen javasolt, a 19 és 26 év közöttieknek pedig egyéni mérlegelés alapján a nőgyógyász döntésére bízzák az oltási javaslatot.

A méhynakrák kialakulásáról egy látványos animációt nézhet meg akár magyar nyelven is ezen a linken: http://blausen.com/?Topic=3642 .

A kép forrása: Blausen Medical Communications, Inc. (Donated via OTRS, see ticket for details) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

 

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.