+36 20 321 7819

Jól ismert tény, hogy a normál testsúlynak igen fontos szerepe van mind az egészségmegőrzésben, mind a terhesség kiviselésében. Egy, a napokban megjelent átfogó kutatás eredményei alapján kimondhatjuk, hogy mind a túl sovány, mind a túlsúlyos terhesek fokozott rizikóval bírnak számos, a terhességgel vagy a szüléssel kapcsolatos megbetegedésben és az ezekkel kapcsolatos halálozásban is.

Mennyire veszélyes a terhesség alatti túlsúly vagy kóros soványság?

Jelen tanulmányt a kanadai University of British Columbia orvosai végezték, mely során több, mint 740.000 terhes adatait vizsgálták meg! Az eredmények magukért beszélnek, 10.000 nő közül a normál testsúlyú terhesekhez viszonyítva a kórosan sovány várandósok között csaknem 29, a túlsúlyosak között 17-el több nő szenvedett komoly, terhességgel vagy szüléssel kapcsolatos betegségben, vagy hunyt el. A számok még kiábrándítóbbak az elhízottak csoportjában, itt az első fokú elhízottak között 24, a másodfokban elhízottak közt 35, míg a harmadfokban elhízottak közt ez a szám 61!

Mi az a BMI?

A testúly besorolására a legelfogadottabb és legegyszerűbben használható skála az úgynevezett testtömeg-index, az angol neve alapján BMI (body mass index). A BMI kiszámítása során a kilogrammban mért testtömeget osztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Az eredményeket az alábbi táblázat alapján értékeljük:

BMIOsztályozás
<16súlyos soványság
16-16,9mérsékelt soványság
17-18,49enyhe soványság
18,5-24,9normális testsúly
25-29,9túlsúlyos
30-34,9elsőfokú elhízás
35-39,9másodfokú elhízás
>40harmadfokú elhízás

Mire figyeljünk a tervezett terhesség előtt?

A tanulmány eredményei közt szintén figyelemre méltó, hogy a több, mint 740.000 terhes nő kevesebb, mint a fele (47,7%) volt normális testsúlyú. 3,2%-uk volt a normális testsúly alatt, 25,8%-uk a túlsúlyos kategóriában, de a harmadfokban elhízottak aránya is 4,2% volt. Természetesen ezeket a számokat nem lehet egy az egyben áthelyezni európai közegbe, különösen nem magyarországiba, de sajnos a rendelkezésre álló adatok alapján a helyzet nálunk sem sokkal rózsásabb. Míg a terhesség alatti betegségek jelentős részét, mint például a cukorbetegséget vagy a magasvérnyomást különböző módszerekkel tudjuk kezelni, az elhízással már nincs ilyen könnyű dolgunk. Így nem lehet eléggé hangsúlyozni a normális testúlyra való törekvés fontosságát már a tervezett gyermekvállalás előtt is! Természetesen szó sincs róla, hogy mindenkinek fitnesz modellként kell belevágnia a terhességbe, a fenti számokból is jól látszik, hogy a kockázatok a testsúly növekedésével nagyon komoly mértékben emelkednek. Egyszerűbben fogalmazva, ha mindenki magához képest odafigyel a testsúlyára egészséges táplálkozással és kellő sporttal, sokkal nagyobb biztonságban lesz a terhessége és szülése alatt! 

 

Forrás: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2662888

https://www.medscape.com/viewarticle/888610

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.